Fotografietips
Fotograferen in het donker, zo doe je dat!
December is aangebroken, de maand waarin de dagen korter worden en de nachten langer. Op de kortste dag van het jaar, 22 december, zien we de zon opkomen om 8.46 uur en alweer ondergaan om 16.30 uur. Dit betekent dat we van de 24 uur in een dag, minder dan 8 uur zonlicht hebben. Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om binnen te blijven en te genieten van de warmte van de kachel, biedt nachtfotografie ook een unieke en spannende ervaring. In dit blog lees je hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Nachtfotografie instellingen
Nachtfotografie vraagt om een andere benadering van je cameravaardigheden. Waar onze ogen redelijk goed kunnen zien in het donker, heeft een camera hier meer moeite mee. Door het gebrek aan licht in het donker, kan je camera moeilijk het beeld vastleggen. Gelukkig hebben de makers van camera's hier rekening mee gehouden en kun je experimenteren met een breed scala aan instellingen. Laten we deze eerst eens bekijken.
Sluitertijd
Wanneer je een foto maakt, opent en sluit de sluiter voor de sensor. De tijd tussen het openen en sluiten van de sluiter wordt de sluitertijd genoemd. Hoe langer de sluiter open is, hoe meer licht er op de sensor valt. Dus door voor een langere sluitertijd te kiezen, zorg je ervoor dat er meer licht op de lens valt. Simpel, toch? Hierbij is één ding van essentieel belang: een statief is onmisbaar. Omdat de sluitertijd langer is, heeft de camera meer tijd nodig om het beeld vast te leggen. Dit betekent dat er een kans is dat je je hand beweegt tijdens deze tijd, wat kan leiden tot een wazig beeld - en dat wil je natuurlijk vermijden!
Diafragma
Je camera laat licht door via de opening in de lens, het diafragma, dat vervolgens op een sensor valt. Hoe groter de opening, hoe meer licht er op de sensor valt. Dus als je foto's wilt maken in het donker, kun je kiezen voor een grotere diafragma-opening. Is je camera nog in de automatische stand? Dan kun je deze het beste in de M-modus zetten; de handmatige modus (Manual Mode). Hoewel een grotere diafragma-opening betekent dat er meer licht door de lens op de sensor valt, staat een kleiner F-getal voor een grotere diafragma-opening. Bij een F2.8 is de opening groter dan bij een F8. Vaak kun je het diafragma-getal wijzigen met een van de 'wieltjes' op je camera.
ISO-instellingen
Wil je een spontane foto maken in het donker en heb je geen statief bij de hand om bewegingsonscherpte te vermijden? Dan kun je ook spelen met de ISO-instellingen. De ISO-waarde geeft de lichtgevoeligheid van je camera aan. Door de ISO-waarde te verhogen, verhoog je de gevoeligheid van de sensor, waardoor er meer licht in je foto komt. Maar een hogere ISO-waarde heeft ook nadelen: het kan namelijk meer ruis veroorzaken. De meeste camera's hebben standaard een ISO-waarde van 100. Elke volgende stap (200, 400, 800, 1600, 3200 etc.) verdubbelt de gevoeligheid. Gebruik je een compactcamera? Dan kan het moeilijker zijn om de ISO-waarde zelf in te stellen, omdat deze een kleinere sensor heeft die minder goed met hoge ISO-waarden om kan gaan. Heb je een spiegelreflexcamera? Dan heb je waarschijnlijk een full-frame sensor die beter met hoge ISO-waarden kan omgaan. Houd er echter rekening mee dat het verhogen van de ISO-waarde alleen verstandig is als je geen andere opties hebt; het kan namelijk ook de details en kleuren in je foto verminderen. Als je de ISO-waarde aanzienlijk verhoogt, is het raadzaam om in RAW te fotograferen, zodat je de ruis achteraf en zonder kwaliteitsverlies kunt verminderen in een fotobewerkingsprogramma.
Noodoplossingen
Heb je nog steeds behoefte aan extra hulpmiddelen? Er zijn nog enkele andere opties. Zorg er in ieder geval voor dat de kleurtemperatuur van je camera (de witbalans) op een lage waarde staat.
In het donker fotograferen zonder flits zorgt voor mooie beelden. Je laatste redmiddel is de flitser. In sommige gevallen kan dit handig zijn, bijvoorbeeld als het belangrijker is om het moment vast te leggen dan om een foto van hoge kwaliteit te maken. De flits (vooral de ingebouwde flitser van je camera) kan echter objecten, gebouwen of mensen bleek maken. Ook harde schaduwen en rode ogen kunnen het gevolg zijn van onjuist gebruik van de flitser. Gebruik deze dus spaarzaam, alleen in noodsituaties, of gebruik een externe flitser. Deze laatste heeft een grotere afstand tot je lens, waardoor je de bovengenoemde nadelen enigszins kunt verminderen.
Foto’s vastleggen in de nacht
Er zijn talloze onderwerpen die zich uitstekend lenen voor nachtfotografie. Je hoeft alleen maar je huis uit te stappen; zowel in de stad als op het platteland is er genoeg te fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan de lichtjes van een dorp of stad in de verte of de sterrenhemel.
Stads- en dorpsfotografie in de nacht
Van een prachtig verlichte kerktoren die contrasteert met de donkere hemel tot een verlichte brug of een straat vol lantaarnpalen: steden en dorpen zijn betoverend in het donker. Of wat dacht je van een mooi verlicht kunstwerk? En als je de kans krijgt om vanaf het water of van bovenaf te fotograferen, grijp die dan zeker. Het resultaat kan een prachtige skyline zijn of een duizelingwekkend netwerk van lichtjes.
Verkeersfotografie
De ochtend- en avondspits saai? Niet als je aan de zijlijn staat met je camera. Ga op een brug of een ander hoog punt staan en je zult het snel genoeg ontdekken. Door de auto's die snel en dicht op elkaar rijden, ontstaan er twee kleurstroken: een rode en een witte. Ook naast de weg kun je prachtige foto's maken van het bewegende verkeer. Wil je lichtlijnen creëren? Kies dan voor een lange sluitertijd. Omdat de auto's bewegen en het decor stilstaat, ontstaan er lichtlijnen in de foto. Deze lijnen geven op een unieke manier de dynamiek weer van bijvoorbeeld een drukke stadsstraat. Zorg ervoor dat je camera op een statief staat en gebruik bij voorkeur een afstandsbediening om de foto te maken, zodat er geen trilling in je beeld komt.
Tip: De bovenstaande tips zijn ook zeer geschikt voor het blauwe uur. Het blauwe uur is het moment net na zonsondergang of net voor zonsopgang. De blauwe gloed geeft een prachtig effect over het landschap.
Heb je ooit zo'n foto gezien waarop de lichtjes van straatlantaarns of boomlampjes eruitzien als sterren? Wil je graag weten hoe je dit zelf kunt doen? Het geheim is simpel: fotografeer met een klein diafragma (en bij voorkeur ook met een groothoeklens, zodat je de lichtbron als het ware 'verkleint').
Van buiten naar binnen
De nacht kan donker zijn, maar ook binnen kan het behoorlijk donker worden. Neem deze tips dus ook mee naar binnen. Bijvoorbeeld als je een concert van je favoriete band bijwoont, als je in een donkere schuur wilt fotograferen of als je tijdens het kerstdiner alleen wat gezellige kaarsverlichting tot je beschikking hebt.
Fotoproducten
Het is natuurlijk zonde om je foto's alleen op de harde schijf van je computer te laten staan. Gelukkig biedt CEWE talloze producten waarop je je foto's kunt laten afdrukken. Denk bijvoorbeeld aan wanddecoratie, zoals de hexxas. Of verras je dierbaren tijdens de kerst met een persoonlijk fotocadeau. Bij CEWE vind je muismatten, puzzels en spelletjes die je kunt personaliseren met jouw nachtfoto's, maar ook met een kalender of mooi kussen kun je je dierbaren zeker verrassen. Of trakteer jezelf op een fotoproduct als bekroning op je fotografiewerk. En als je het echt goed wilt doen? Laat je foto's dan afdrukken in een eigen fotoboek, dat we voor je inpakken in een elegante geschenkdoos.