Fotografietips
‘Joie de vivre’ in Frankrijk met jong fotografietalent Kas Christiaens
‘Joie de vivre’ ofwel levensvreugde. Je hoeft er niet persé voor naar Frankrijk, maar de Fransen zijn er wel kampioen in. Kas Christiaens is een jonge talentvolle fotograaf en CEWE-ambassadeur. Hij fotografeert het liefst minimalistische landschappen en verrast anderen met zijn creatieve composities. Kas reisde afgelopen september af naar het zuiden van Frankrijk en neemt ons graag mee in zijn avonturen.
Vrijheid en blijheid zonder ouders
“Dit jaar vierde ik mijn 18e verjaardag; het werd dus tijd om mijn rijbewijs te halen. Bovendien had ik, in aanloop naar mijn nieuwe studie, twee maanden vrij. Zo ontstond het idee voor een roadtrip door Zuid-Frankrijk. Het was mijn eerste vakantie zonder mijn ouders, dus die moet je natuurlijk goed benutten!” Kas reisde meteen in stijl naar het zuiden, want hij kon voor zijn avontuur een mooie Jaguar lenen. "De wagen van mijn moeder kon ik namelijk niet benutten omdat ze die nodig had voor haar werk". Ik koos voor Zuid-Frankrijk vanwege de diversiteit; je vindt er prachtige berglandschappen, minimalistische dorpjes, interessante oorlogsgeschiedenis en natuurrijke kustlandschappen. Doordat ik talen heb gestudeerd, red ik me bovendien prima in het Frans.”
Favoriete fotografieonderwerpen onderweg
Frankrijk biedt een veelzijdigheid aan fotografieonderwerpen. De jonge Kas haalt zijn fotografiehart op als hij over smalle landweggetjes en door minimalistische dorpjes rijdt. “Dat is het mooie aan Frankrijk; des te verder je naar het zuiden rijdt, des te meer het landschap verandert. In het zuiden schoot ik vooral ‘casual’ straatfotografie. Alles is daar nieuw, alles springt in het oog en je vindt er meer details dan in het noorden. Als je dan helemaal richting het zuiden rijdt, verandert het landschap weer in woest rotsachtig gebied en schilderachtige landschappen. Je fotografiestijl verandert geleidelijk mee met het landschap en zo kom je tot steeds creatievere ideeën. "Ik heb een experimenterende fotografiestijl die waarschijnlijk bij mijn jonge leeftijd past.”
Goede voorbereiding is het halve werk
Alhoewel fotografie vaak spontaan en onverwachts is, ligt het succes volgens Kas meestal in de voorbereiding. “Natuurlijk moet je jezelf voorbereiden als je met fotografie resultaat wil zien. Daarom heb ik, voorafgaand aan de roadtrip, veel op Instagram gekeken waar anderen op vakantie gaan. Zo liet ik mij inspireren voor mijn eigen trip. Ik scout van tevoren locaties via Google Maps en maak ‘pinpoints’ op de reiskaart. Op deze manier stippel ik mijn route uit en ben ik zeker van voldoende mooie locaties voor het schieten van mijn foto’s.
Tips van Kas: vraag mensen in je omgeving naar hun reiservaringen, speur reisblogs af en klik willekeurig op locaties in Google Maps. Op deze manier kom je tot leuke en unieke reisplekken.
“We reisden buiten het hoogseizoen. Daardoor is het op de populaire fotografielocaties minder toeristisch en kun je rustiger te werk gaan. Pont d’Arc is bijvoorbeeld een plek die normaal overspoeld wordt door toeristen en nu was het veel rustiger. Tijdens een kayaktour nam ik mijn fototoestel mee. We waren praktisch alleen en dat helpt bij het fotograferen van landschappen en natuur enorm. Toch is zo’n kayakavontuur niet zonder risico’s. Tijdens het filmen van dit avontuur, sloeg onze kayak door een kleine stuurfout om. Gelukkig kon ik de camera nog net boven water houden en bleef de schade hierdoor beperkt.”
Kas zijn tip voor iedere reisfotograaf: maak regelmatig een back-up, want er gaat nog wel eens wat mis tijdens zo’n trip.
De belangrijkste reis- en fotografietips van Kas
Een reizende fotograaf die ook nog eens gaat kamperen kan wel wat ruimte gebruiken volgens Kas. “Een auto met een grote kofferbak is echt een must als je gaat ‘roadtrippen’. Je vergist je al snel in de hoeveelheid kampeerspullen die je meeneemt. De halve auto zat al vol met fotografie-apparatuur en toen moesten de campingspullen er nog bij. Je kunt je voorstellen dat het aardig passen en meten was.”
“Dit was meteen ook mijn fout: ik sjouwde constant met drie lenzen. Neem daarom licht materiaal mee waar je goede kwaliteit mee schiet. We namen voor het kamperen echt de basisspullen mee; geen stoelen, tafels of andere ‘luxe’. Een andere tip is het vermijden van de snelwegen. Wij namen vaak de ‘route nationale’. Hierdoor kwamen we langs prachtige plaatsen en landschappen die we anders nooit hadden gezien. Doordat je geen tol betaalt en de brandstof vaak goedkoper is dan langs de snelweg, spaar je nog geld uit ook!
Tip van Kas: neem niet te veel fotografiemateriaal mee; met een fijne camera, een goede lens en voldoende batterijen kom je al een heel eind.
Wegdromen bij het prachtige La Ciotat
Het favoriete plaatsje van Kas zijn reis was het prachtige ‘La Ciotat’. Dit kleine dorpje tussen Monaco en Marseille biedt geweldige fotografiemogelijkheden. “La Ciotat is omringd door vreemde bergen en rotsen en je vindt er sierlijke stranden en baaien met fotogenieke uitzichten. De haven ligt vol zeilboten en chique jachten en is omringd door een pittoresk centrum. Deze plaats en haar omgeving geeft je dat ultieme vakantiegevoel van het zuiden. Echt een aanrader!”
‘Back home’
Thuiskomen betekent weer even acclimatiseren voor Kas. “Bij thuiskomst is het natuurlijk eerst uitpakken, uitrusten en nagenieten van een prachtig avontuur. Vervolgens ga ik mijn SD-kaartjes opslaan, zodat de beelden veilig zijn. Dit doe ik het liefst met twee harde schijven, zodat je niks kwijtraakt. Je herbeleeft de reis meerdere keren: tijdens het selecteren van de foto’s, tijdens de fotobewerking en tijdens het ontwerpen van mijn fotoboek. Een vakantie heeft natuurlijk vooral als doel om lekker te ontspannen. Pak daarom eerst even goed je rust wanneer je thuiskomt, zodat je het gevoel van de vakantie ook echt weer omarmt tijdens het verwerken van de beelden.”
Gebruiksvriendelijke fotoboeksoftware voor iedereen
Kas kan met de CEWE-software goed uit de voeten. “De CEWE-software maakt het voor iedereen mogelijk om een persoonlijk fotoboek met zijn of haar eigen stijl te ontwerpen. Zelf houd ik van een minimalistische stijl; de foto’s of het reisverhaal zijn voor mij leidend. Heb je een meer creatieve stijl? Dan kun je ook helemaal losgaan met cliparts, kaders en andere decoraties. Heb je geen zin of tijd om zelf aan de slag te gaan? Dan biedt de software kant-en-klare themaboeken aan. Hierdoor biedt CEWE een software voor iedereen.”
Hoe verwerkt Kas zijn foto’s in een reisfotoboek? “Ik begin met een blanco boek, omdat ik echt mijn eigen draai aan de foto’s wil geven. De bewerkingsmogelijkheden van de CEWE-software zijn herkenbaar en vergelijkbaar aan andere programma’s die ik gebruik, waardoor de software gebruiksvriendelijk is.”
Een CEWE-ambassadeur is zonder een kritische blik natuurlijk geen goede ambassadeur. Daarom heeft Kas nog wat verbeterpuntjes voor CEWE. “Hier en daar kan de software nog wel wat overzichtelijker. De softwarefuncties werken fantastisch, maar het lijkt me nog mooier als de functiemogelijkheden worden uitgebreid. Wat ik echt handig aan het programma vind, is de mogelijkheid onderin om te switchen van fotoboekformaat en van de papiersoort. Hierdoor kun je halverwege het ontwerpen, toch nog voor een ander soort boek gaan. Een ander toffe softwarefunctie is de landkaartoptie, waarmee je eenvoudig de locatie of de reisroute toevoegt aan je fotoboek. Dat geeft echt de sfeer van de roadtrip weer.
Het mooiste vakantiecadeau
Als het fotoboek eenmaal is besteld, begint voor Kas het echte nagenieten. “Als het fotoboek op de mat valt en je maakt het pakketje open, dan ben je toch trots op je eigen werk. Je herbeleeft het reisavontuur opnieuw als je door het boek bladert. Het fotoboek bracht voor mij echt het vakantiegevoel terug. Ik werd direct weer in het vakantieverhaal getrokken. Hoe beter de kwaliteit van het boek, hoe beter jouw gevoel van de reis en het boek. Dan kun je echt naar je boeken kijken met het gevoel: ‘wauw dat was mijn reis!’.”