Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
015 - 29 56 13

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Fotografietips

Welke soorten fotografie zijn er?

Portretfotografie en natuurfotografie zijn dan misschien wel de meest bekende en populairste vormen van fotografie, maar er zijn veel meer soorten. Je kunt de verschillende soorten fotografie op diverse manieren indelen, maar vaak overlappen ze elkaar. Bovendien heeft elke vorm van fotografie zijn eigen tips en trucs.

Beroepsmatige fotografie

Echt beroepsmatige vormen van fotografie zijn o.a. persfotografie, modefotografie, reclamefotografie, industriële fotografie, bedrijfsfotografie en medische fotografie. Deze soorten fotografie woorden meestal gebruikt voor magazines, websites en kranten. Hobbymatig worden die minder snel uitgevoerd, terwijl onderstaande soorten fotografie zich daar prima voor lenen.

Natuurfotografie

Er is sprake van natuurfotografie als planten en dieren in hun natuurlijke omgeving worden gefotografeerd. Er wordt zo min mogelijk ingegrepen en het onderwerp wordt vrij en spontaan op de foto gezet. Onder deze vorm van fotografie kunnen we ook dierenfotografie en onderwaterfotografie rekenen. Ook worden de meeste macro foto’s in de natuur gemaakt; deze instelling op je camera is niet voor niets voorzien van een tulpje.

Portretfotografie

Bij portretfotografie wordt er een persoon op zo’n manier gefotografeerd dat de foto iets laat zien over de persoon zelf. De fotograaf probeert het beste in mensen naar voren te halen en dit te tonen in het portret. Onder portretfotografie kunnen we ook kinderfotografie, babyfotografie, bruidsfotografie en glamourfotografie rekenen. Zelfs huisdierenfotografie is een categorie; er wordt immers een portret van het beestje gemaakt.

Hoewel er bij modefotografie en naaktfotografie ook mensen worden gefotografeerd, rekenen wij deze vormen niet onder portretfotografie. In deze gevallen draaien de foto’s namelijk niet om het model en zijn of haar uitstraling, maar om de kleding die gedragen wordt of om het menselijk lichaam in het algemeen en de vormen daarvan.

Landschapsfotografie

Bij landschapsfotografie wordt vaak de grootsheid van een landschap op de foto gezet. Dat kan een prachtig tulpenbollenveld of een gebergte zijn, maar net zo goed een landschap vol gebouwen. Eigenlijk past deze vorm van fotografie zowel binnen de natuurfotografie als binnen de reisfotografie.

Architectuurfotografie

Binnen de architectuurfotografie worden alleen gebouwen gefotografeerd. Dit kunnen historische binnensteden zijn met grachtenpanden, kerken en oude stadhuizen, maar juist ook de nieuwe stadsdelen met de meest moderne – soms futuristische – architectuur zijn een dankbaar onderwerp voor veel fotografen.

Straatfotografie

Bij straatfotografie ligt de focus niet op gebouwen, maar juist op mensen en hun dagelijkse beslommeringen. Zij maken de stad, is hier het motto. Moeder en dochter die nauwkeurig hun appels uitzoeken bij een marktkraampje, een oud mannetje dat zijn stoepje veegt, passanten in een winkelstraat; allemaal gebeurtenissen die voor de straatfotograaf een feestje zijn om vast te leggen.

Reisfotografie

Onder reisfotografie verstaan we foto’s die worden gemaakt tijdens een reis of vakantie. Toch gaat het hier om meer dan alleen leuke vakantiekiekjes. Natuurlijk kun je mooie bezienswaardigheden fotograferen, maar reisfotografen doen dat doorgaans op een originele manier. Eigenlijk omvat reisfotografie ook straatfotografie, landschapsfotografie en misschien wel portretfotografie. De scheidslijn is heel klein. Het ligt er maar net aan waar de fotograaf zich op focust.

Sportfotografie

Bij sportfotografie is er vaak veel snelheid in het spel. Er moet worden gewerkt met hoge sluitertijden en timing is hier heel belangrijk. Er zijn natuurlijk tal van verschillende sporten, maar die manier van werken is bijna altijd hetzelfde. Alles draait om het bevriezen van het juiste moment. Professionele sportfotografen hebben vaak meerdere camera’s met verschillende lenzen om hun nek hangen om snel te kunnen schakelen.

Studiofotografie

Zoals de naam al doet vermoeden is er sprake van studiofotografie wanneer er gefotografeerd wordt in een studio. Steeds meer hobbyfotografen ontdekken studiofotografie. Een hoekje in de woonkamer kan met de juiste spullen al snel worden omgebouwd tot portretstudio. Ook productfotografie en foodfotografie worden meestal in een studio gefotografeerd. Flitsers en schermen zijn hierbij heel belangrijk voor het maken van mooie foto’s.

Reportagefotografie

Bij reportagefotografie wordt er een gebeurtenis of een serie gebeurtenissen vastgelegd. De fotograaf vertelt een verhaal met zijn of haar foto of serie foto’s. Gevoel voor sfeer is hierbij heel belangrijk, de toeschouwer moet de emotie kunnen voelen. Deze vorm van fotografie kan eigenlijk worden toegepast op elke soort fotografie. Zo kun je een productieproces, sportwedstrijd of nieuwsitem op deze manier vastleggen, maar ook straatfotografie leent zich goed voor een reportage.

Tot slot kunnen we fotografie ook indelen naar fotografietechniek. Denk hierbij aan macrofotografie, strobistfotografie, analoge fotografie, digitale fotografie, HDR fotografie en zwart-wit fotografie.

Met welke soort fotografie je je ook bezighoudt, er moet altijd rekening gehouden worden met de belichting en compositie. Houd ons blog in de gaten voor tips!

Gerelateerde producten