Fotografietips
Voor de creatieveling: longexposure fotografie
Igwe Aneke
Igwe is een hobbyfotograaf met een passie voor longexposure fotografie. Door te spelen met tijd voegt hij een extra dimensie toe aan zijn foto’s. Het water in zijn foto’s lijkt zijdezacht, de wolken vormen een waas en ook de sterrenhemel weet hij prachtig vast te leggen. Als je geen genoeg kan krijgen van Igwe zijn foto’s, bezoek dan ook eens zijn website: www.ianeke.com
Eigen stijl ontwikkelen
Zoals veel andere hobbyfotografen maakte ik mijn eerste foto’s op vakanties en familiefeestjes. Toen ik mijn eerste spiegelreflexcamera kocht werd mijn passie voor fotografie steeds serieuzer, maar ik fotografeerde nog van alles. Natuur, steden, dieren en mensen. Zelfs macro- en urbex-fotografie. Na veel experimenteren met verschillende fotografietechnieken begon ik mijn eigen stijl te ontwikkelen. Nu worden mijn foto’s gekenmerkt door het gebruik van lange sluitertijden, ook wel bekend als long-exposure fotografie. Of dat nou landschappen, stadsgezichten of nachtfoto’s zijn maakt mij niet uit. Ik vind longexposure fotografie gewoon heel gaaf.
Comprimeren van tijd
Waarom? Lange sluitertijden maken je beeld veel interessanter dan een simpel snapshot. Je vangt een lange tijdperiode in één stilstaand beeld. Je bent als het ware tijd aan het comprimeren. Statische gebouwen vallen nog meer op onder een vervaagde wolkenlucht. De beweging van mensenmassa’s laat zich vangen in één beeld. Stromend water verandert in een zijdezachte beweging. En wat te denken van startrails? Door beweging te laten vervagen breng je rust of juist dynamiek in een foto.
Verzamelééééén
Om mooie foto’s te maken van een landschap is een goede voorbereiding belangrijk. Het begint met het zoeken naar mooie locaties. Dit doe ik via allerlei manieren; blogs, social media, Google Maps, maar ook via Google afbeeldingen. De locaties waar ik heen wil verzamel ik vervolgens in een lijst op Google Maps. In die lijst staan nu meer dan honderd locaties door heel Europa.
Als ik foto’s wil gaan maken hoef ik alleen maar een locatie te kiezen. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de stand van de zon. Als ik bijvoorbeeld een kasteel wil fotograferen waarbij de zon van achteren opkomt, dan heb ik daar maar een paar dagen per jaar voor. Ook het weer speelt een grote rol. Ik maak mijn landschapsfoto’s het liefst met wat wolken in de lucht. Dat levert een veel interessantere foto op dan een strakblauwe lucht. Ook de aanwezigheid van mist kan erg mooi zijn voor natuurfoto’s.
Op zoek naar het mooiste licht
Samen met compositie vind ik de lichtomstandigheden het meest bepalend voor een succesvolle foto. Het mooiste licht heb je in Nederland in de lente en herfst, met name rond zonsopkomst en zonsondergang. De lucht kleurt dan oranje, rood of zelfs roze. Het geeft een totaal andere sfeer dan wanneer de zon hoog aan de lucht staat. Je moet soms wel vroeg uit bed, maar als je in alle vroegte de zon ziet opkomen boven het landschap is dat zó mooi. Van die momenten kan ik echt genieten. Vaak is het niet alleen mooi, maar ook heerlijk rustig. Zo kan ik me volledig focussen op het maken van de foto.
Een creatieve geest
Naast natuur fotografeer ik ook graag stadsgezichten en architectuur. Het zoeken naar geometrische lijnen en vormen heeft zo zijn charme. Bij architectuur is ook het standpunt erg belangrijk voor een goede foto. Fotografeer bijvoorbeeld eens recht naar boven voor een ander perspectief. Het levert een totaal ander beeld op. Zelf maak ik vaak zwart-wit architectuurfoto’s. Zo krijgen vormen en lijnen veel meer aandacht dan normaal.
Door met filters te werken en meerdere belichten te fotograferen is er in de nabewerking nog ontzettend veel mogelijk. Bij de meeste architectuurfoto’s verhoog ik het contrast om een dramatisch effect te creëren. Zo is de foto van het Gehry-gebouw een mooi abstract beeld geworden.
Meestal ben ik wel een flinke tijd bezig met de nabewerking. Soms meer dan me lief is. Daarom wil ik fotografie ook puur als hobby houden. Nu is het een mooie variatie op mijn kantoorbaan en ik kan er zoveel tijd aan besteden als ik zelf wil. Bovendien kan ik er mijn creativiteit in kwijt, dat vind ik ook erg fijn. De foto in de tunnel bestaat bijvoorbeeld uit meerdere beelden. Die heb ik samengevoegd waardoor je een beweging krijgt die je blik naar de mensen trekt. De symmetrie maakt de foto af. Het is één van m’n favoriete foto’s.
Samenvatting
Igwe heeft een passie voor longexposure fotografie. Door lange sluitertijden te gebruiken comprimeert hij tijd in één beeld. Hier gaat veel voorbereiding aan vooraf. Om het mooiste licht te vangen in de foto staat hij regelmatig op voor zonsopkomst. Maar ook overdag creëert hij lange sluitertijden door gebruik te maken van filters. Naast landschap legt Igwe ook graag architectuur en stadsgezichten vast. Door te spelen met tijd voegt hij een extra dimensie toe aan zijn foto’s.